Skip to main content

Schone lei

Na ‘ontspullen‘ en ‘consuminderen‘ (belicht in de twee voorgaande Blogs), willen we nu graag aandacht besteden aan onze derde pijler: het relatief simpele begrip ‘creëren. Het is natuurlijk voor de hand liggend om na al die opruiming tijdens stap 1 & 2 met nieuwe ideeën aan de slag te gaan. Bij het woord ‘creëren’ denken we al gauw aan een meer rationele manier van benadering. Voor ons hoeft dat niet persé zo te zijn. Het is meer zo dat de antennes tijdens het creëren allemaal weer open gaan staan voor nieuwe inspiratie.

Nieuwe inspiratie

Als voorbeeld: Een goeie wandeling of een moment helemaal voor mezelf en de boel kan weer vanzelf gaan stromen. Waar dan tijdens zo’n nieuw ‘creëer-moment’ een mogelijke focus komt te liggen is natuurlijk verder afhankelijk van wat zich dan aandient. Voor mij persoonlijk is het vaak zo dat wanneer ik echt even ga stilstaan bij een bepaald object, onderwerp of hetgeen me dan boeit op dat moment en daar dan als het ware op inzoom, er een bepaalde sfeer bij ontstaat die dan ook weer kan uitnodigen om daar bepaalde klanken bij te gaan horen. Vraag me niet hoe dat werkt maar bij mij werkt dat meestal zo. Het is een soort spel wat eigenlijk min of meer vanzelf in gang wordt gezet. Het enige wat ik hoef te doen is dit moment proberen vast te leggen zodat ik er later eventueel mee verder kan gaan. In praktische zin is dat tegenwoordig met een van die handige digitale gadgets heel eenvoudig. Een melodie lijn zingen of een ritmische groove benaderen, of een combi van beiden is vaak in beginsel al genoeg.

Focus vasthouden

Later, thuis, volgt dan de eventuele verdere uitwerking en invulling van instrumentatie. De kunst is dan om je tussentijds niet af te laten leiden door al die eerder besproken prikkels zodat je de focus vast kunt houden en je de inspiratie kunt laten blijven stromen. Het klinkt allemaal heel simpel zo toch? En dat is het vaak ook! Men zegt wel eens: ‘ De mooiste dingen komen vaak tot stand in stilte’. Ik kan dat beamen hier.

Onze vierde en laatste pijler gaat over het logische vervolg, namelijk het simpelweg uitvoeren, ook wel gewoon doen genoemd.