Skip to main content
  1. ‘ontspullen’
  2. consuminderen
  3. creëren
  4. uitvoeren (= doen!)

Deel 1 : ‘ontspullen’

Focus

In een razendsnelle maatschappij als de onze is het vaak moeilijk om je voor langere tijd achtereen op één ding te focussen. Alles vraagt onze aandacht, bijna 24/7. Bedenk bijvoorbeeld eens hoeveel van die digitale geluidjes op een dag om ons heen afgaan bij een melding op een van de social media. Heel moeilijk om je daarvoor compleet af te sluiten. Ook al lukt het je om voor bepaalde tijd je eigen smartphone of computer uit te zetten, er gaat altijd wel in je directe omgeving een ander toestel af. Er is hier in Nederland bijna geen plek meer te vinden waar je even niet herinnerd wordt aan de waanzin van onze doorrazende maatschappij. En dat terwijl je je die dag zo desperate op dat ene ding probeert te focussen. Voor ons is dat bijvoorbeeld zo’n improvisatie moment van waaruit wij vaak onze songs laten ontstaan (Well).

‘ontspullen’

Toch is het mogelijk om in ieder geval de ruis in je hoofd te reduceren op momenten dat het gewenst is. Stel, ik besluit op een middag te gaan studeren op mijn gitaar. Daarvoor heb ik focus nodig. Telefoon en computer staan uit, maar nog steeds onrust! Te veel dingen om me heen, te veel prikkels. Weg ermee? Ja inderdaad, weg ermee! Hoeveel troep kan een mens in zijn huis of werkplek verzamelen zonder direct doel? En hoeveel daarvan zou je eigenlijk kunnen missen? Best wel veel, ontdekten wij. De laatste maanden hebben we wagens vol overtollige spullen weggebracht naar de kringloop of vuilnisstort. En dat ruimt op! En daarmee ook vaak die onrust in het hoofd… Alleen overhouden wat je écht nodig hebt, helpt je bij het focussen op wat je écht belangrijk vindt. Althans, zo werkt het voor ons…

Volgende keer, het voor ons logische gevolg: ‘consuminderen’