Skip to main content

Druk

Het is druk in de stad, druk in de trein, druk in de supermarkt en druk op de weg.

Scroll scroll scroll

Het is druk op facebook, twitter, instagram, youtube, linkedin, spotify, soundcloud, nu.nl, NOS, de correspondent, pinterest, viber, mailchimp, in onze mailbox en onze to do list puilt uit! Prikkels prikkels prikkels.

Als we bij het tankstation zijn, op de bus staan te wachten of gewoon even een winkel ingaan: overal prikkels. Reclames waar je niet omheen kan en de muziek staat bloedstollend hard. “Kopen, kopen, kopen!” schreeuwt het! Als we in een kledingzaak aan de winkelbediende die in trance lijkt te zijn, voor de derde keer opnieuw vragen wat ze eigenlijk zelf van de muziek vindt (ze kon ons niet goed verstaan), lijkt ze voor het eerst echt te gaan luisteren en zegt ze dat ze er eigenlijk heel moe van wordt en vaak met hoofdpijn naar huis gaat. Het lijkt wel of ze voor het eerst beseft dat ze zich blootstelt aan penetrante decibellen, dag in dag uit. Doodvermoeiend…

Op de weg is het rete druk, iedereen lijkt haast te hebben en blijft op de linker weghelft rijden. Mensen maken rare moves op de weg omdat ze net even te lang in hun smartphone turen.

Dan komen we thuis, we moeten echt afschakelen. Zoveel nog te doen. Maar eerst even ontprikkelen.

Scroll scroll scroll

We pakken onze gitaren en gaan wat spelen en zingen en daarmee vallen alle prikkels in een keer weg. Het is echt ongelofelijk hoeveel rust het muziek maken geeft. Gedachten schieten door ons hoofd, maar lijken steeds meer op de achtergrond te geraken naarmate we langer spelen.

We hebben ons voorgenomen om vanaf 22 uur alle devices uit te zetten en dan soms samen aandachtig naar muziek te luisteren. Hoe lang geleden is het wel dat we de focus hadden om van a tot z naar 1 cd te luisteren? Die concentratieboog lijkt wel geheel verleden tijd.

Wandelen

Ook zijn we gaan wandelen, liefst elke dag een rondje om de plas. Dat is al snel goed voor drie kwartier. Jeetje wat een verschil. Maar nu nog voor elkaar krijgen dat we dan stilte wandelingen gaan maken want man o man wat kunnen wij praten tijdens het wandelen.

Iemand zei ons laatst: de beste ideeën komen voort uit de stilte. Ok, vanaf nu gaan we stilte wandelingen invoeren.

Ontprikkelen, wat wij ook wel consuminderen noemen, is wat ons betreft afzien, maar we zien nu al hoeveel focus het geeft.

Wordt vervolgd…