Skip to main content

Omdenken is stom

Een paar maanden terug heb ik het boekje: ‘Omdenken is stom’ van Berthold Gunster gelezen. Met plezier kan ik u melden. Bladerend door dit leuke, veelal uit kindercitaten opgebouwde kleurrijke boekje, bracht het keer op keer een smile on my face. Herkenbare kinderuitspraken over zaken waar wij als volwassenen vaak heel anders tegenaan hebben ‘leren’ kijken. En precies dat laatste triggerde mij enorm om de wereld weer eens door een andere bril te zien, namelijk door die van een paar kinderogen.

De schrijver neemt ons mee langs tal van vraagstukken waar kinderen in een leeftijd van tussen de 3 en 10 jaar hun oplossing voor bedenken. Zo sla ik het boek open op een willekeurige bladzijde en de volgende uitspraak: ‘Je bent alleen verdwaald als je per se ergens heen wilt’. Precies, dacht ik! Hoe treffend deze zin. Ik dacht na over wat volwassenen zichzelf wel niet tot doel kunnen stellen…

Speeltuin

We herinneren ons natuurlijk onze jeugd in grote lijnen wanneer we druk doende waren in de zandbak of in de speeltuin. Daarbij dachten we niet zo veel na over wat we aan het doen waren. We deden het gewoon… Zin of onzin, het maakte allemaal niet uit. We waren bezig en vermaakten onszelf. Maar wel binnen een fantasierijke wereld waarin alles mogelijk was.

Wanneer ik me nu bedenk dat dat nou precies de manier is waarop ik samen met Susan Jane invulling probeer te geven aan onze muziek dan prijs ik mezelf weer gelukkig dat ik als volwassene weer in de zandbak mag spelen en niet na hoef te denken maar weer mag creëren. De muziek komt als het ware tot ons, terwijl we nergens naar op zoek zijn…